Paulinyi Tamás

John Fire Lame Deer – Richard Erdoes: Sánta őz, a sziú indián sámán

3.800 Ft

Ez a könyv úgy keletkezett, hogy Lame Deer, azaz Sánta Őz, polgári nevén John Fire, a sziúk egyik törzsének öreg sámánja összebarátkozott egy fehér emberrel, a Kelet-Közép-Európából bevándorolt, részben magyar származású Richard Erdoessel, beavatta őt az indián szertartásokba és mítoszokba, és elbeszélte neki az életét. Erdoes elsősorban festő- és fotóművész volt, első nagy írói sikerét ezzel a szerzőtársi közremûködésével aratta. Neki köszönhetjük, hogy az angolul alig-alig beszélő indián sámán visszaemlékezései színes és eleven nyelven szólnak hozzánk.

Amire Sánta Őz emlékezik, az sokféle szempontból érdekes és tanulságos. Minthogy élete szorosan összefonódott népe életével, azt is megtudjuk, hogyan éltek a sziúk a rezervátumokban a huszadik század első hetven évében, ami másfelõl megmutatja a liberalizmusára büszke amerikai társadalom olykor döbbenetes intoleranciáját az övétől gyökeresen különbözõ kultúrával szemben.

Ami pedig a könyvben a legizgalmasabb, az éppen ennek a kultúrának a bemutatása. Első kézből és nemegyszer működés közben ismerjük meg a sziú világlátást, gondolkodásmódot, szokás- és szertartásrendszert, és persze arra is fény derül, hogy mit is jelent sámánnak lenni.

Leírás

Fordító: Dr. Borsányi László
Oldalszám: 278 old.
Kiadás éve: 2019
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVisszatérés a Shopba