Paulinyi Tamás

A Fox nővérek és Mrs. Piper

A Fox nővérek és Mrs. Piper
(Tolmácsok a túlvilágról? – 1. rész)

Az ezernyolcszázas évek közepének világszemléletét sajátos vonások jellemezték, részben a technika és tudomány soha nem látott fejlődésének, illetve – ennek eredményeként – a vallásos és spirituális hitek talajvesztésének köszönhetően. A lélek és a túlvilág léte a gyorsan erősödő materialista felfogásban már csak babonás hitnek számított, ezért az ekkor megjelenő médiumitást és az annak ideológiai hátterét nyújtó spiritizmust sokan a transzcendencia bizonyítékaként üdvözölték. A kezdeteket az első amerikai médiumok felbukkanása jelentette, pár évtized alatt azonban már Európában is általánossá váltak az olyan szeánszok, amelyek megfigyelésére alakultak meg az első pszichikus jelenségeket kutató társaságok.

Catherine, Margaret és Leah Fox, a hydeswille-i médiumok

Médiumokról, halottlátókról és szellemvilágról a történelem kezdeteitől maradtak fenn feljegyzések, azonban ezeket tudományos igénnyel nem vizsgálták. E téren elsőként az 1800-as években élt amerikai Fox nővérek körül felbukkanó furcsaságok kerültek megfigyelésre. Ezt mutatjuk most be, mert a tudományos parapszichológia születése – pontosabban a tudományos érdeklődésnek a parajelenségekre irányulása – az általuk közismertté vált eseményeknek köszönhető. 1848 márciusában ugyanis a New York állambeli Hydesville-ban az ő házukban kezdődtek el azok a jelenségek, amelyeket – amellett, hogy fizikailag megmagyarázhatatlanok voltak – sokan megtapasztalhattak.
A „szellemkoppantások” mellett ilyenek voltak a házban hallható további ismeretlen eredetű zajok, a bútorok mozgása, a falak rázkódása, amiket egy sajátos „morze ábécé” kialakulása követett, amivel a Fox lányok a „szellemekkel” kommunikálni tudtak. Eszerint a jeleket egy – a házban megölt és elásott – ember szelleme küldte, a testrészeket állítólag a pincében meg is találták. Bár a jelenségek valódiságát máig sokan vitatják, a Fox nővérek mindenesetre a különös helyzet főszereplőiként hamarosan a túlvilágról közvetítő médiumokká váltak, amivel egyfajta példaképként szolgáltak a következő évtizedek médiumi divathullámához és ideológiai megalapozásához.
(folyt. köv.)

Paulinyi Tamás cikkéből részlet: TOLMÁCSOK A TÚLVILÁGRÓL? –
Az újkori médiumitás kezdete és vizsgálati eredményei

További írásaim

Könyvajánló

Facebook
Twitter
Email
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVisszatérés a Shopba