Paulinyi Tamás

A sámáni lélekutazás, a pszi és a transzállapotok (folyt.)

Vannak olyan speciális tudatállapotok, amikor a pszi drasztikusan felerősödik, ezek pedig – talán nem is meglepő módon – komoly hasonlóságot mutatnak a sámáni tudatállapotokkal. Térjünk vissza elsőképp a dobok és a csörgők használatához. A szertartásokon többnyire a három-négy hertzes ritmus a jellemző, ez pedig az agyhullámok ritmusának megfeleltetve, a théta tudatat állapot alsó határa. Ez arra a tudatállapotra jellemző, amikor a figyelem a belső pszichés folyamatokra irányul, a külvilágot már alig-alig észlelve, ugyanakkor az álmokkal ellentétben a tudatos kontroll megmarad. A théta állapot eléréséhez manapság agytréner készülékeket használnak, amik szintén három-négy hertzes hang és fényjeleket adnak, saját ESP kísérleteinkben egyébként magunk is eredményesen alkalmazzuk ezeket a technikákat.

A tánc, a ritmikus mozgás és az intenzív légzés a transzállapot kialakulásához ugyanúgy hozzájárul, mint a korábban említett előkészítő gyakorlatok és módszerek. Mint ahogy a pszi kutatásban is régóta nyilvánvaló, ezen a téren is vannak kiemelkedő tehetségek – ők a parafenomének –, amire elsősorban születni kell… A samanizmusban ezt a kiválasztottságot a szellemek közlik a jelölttel, akinek emellett további próbákat kell kiállnia, mintegy a pszichés alkalmasságát tanúsítva azokkal.
Szó volt a pszichoaktív szerek használatáról, ami ugyan nem feltétele a sámán utazásának, de sok helyen élnek vele. Itt is találunk párhuzamokat a kutatási eredményekkel, bizonyos pszichedelikumok ugyanis fokozni tudják a pszi működését. Vessük most össze egy idealizált sámáni szertartás menetét, a pszi ismereteivel, majd később a sámáni világképet a legújabb tudatmodellekkel.
(folyt. köv.)

Paulinyi Tamás cikkéből részlet: Égi világok–Földi világok
kép: Dávid Júlia – Táltos

További írásaim

Könyvajánló

Facebook
Twitter
Email
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVisszatérés a Shopba