Paulinyi Tamás

Mrs. Eleonora Piper, a feddhetetlen közvetítő (folyt.)

Mrs. Eleonora Piper, a feddhetetlen közvetítő
(Tolmácsok a túlvilágról? – 4. rész)

Mrs. Piper információi kétségkívül természetfeletti jellegűek voltak – a kutatók minden csalási lehetőséget kizártak –, s az eredetükre vonatkozóan két különféle magyarázatot is találtak. Az egyik – és ez máig fennálló hipotézis a médiumitással kapcsolatosan –, hogy a médium az élő emberek tudatából meríti különleges tudását, illetve igaznak bizonyuló jóslataihoz a táv- és jövőérzékelés képességét használja fel. Bár elméletileg mindez lehetséges, végső soron egyszerűbbnek tűnik az a spiritiszta magyarázat, amit maguk a „megszólaló szellemek” is tényként állítanak, tehát a valós túlvilági lét és az azzal való közvetlen kommunikáció folyamata. Mrs. Piper közvetítői ezt úgy „írták” le, hogy a másvilágiak nem észlelik az anyagban élőket. Számukra a médium egyfajta átjáró, amit fényként érzékelnek, a médium testét pedig átmenetileg eszközként használják, aki szóval vagy írással áll rendelkezésre az üzenetekhez.

Látni kell, hogy a túlvilág létét ezzel együtt nehéz bizonyítani, mai parapszichológiai ismereteink is legfeljebb valószínűsíteni tudják. Tudatunk egyértelműen bizonyított pszi-képességei ugyanis nem ismerik a tér és az idő megszokott korlátait, így a test és a tudat viszonya is új megvilágításban értelmezhető. Szintén figyelemre méltó azonosságok fedezhetők fel a médiumok által leírt szellemvilágok jellemzői és a halálközeli élmények tapasztalatai között, ez tehát a spiritiszta felfogást látszik valószínűsíteni. Egy biztos, Mrs. Piper több mint tizenöt éves médiumi működése példa nélküli anyagot biztosított a pszi-kutatóinak, nem utolsósorban tisztességes és segítőkész hozzáállásával járulva hozzá a témakör elfogadtatásához.
Hogy létezik-e túlvilág, vagy extrém agyi képességek és pszi észleletek szülik annak az illúzióját, kezdetektől a legnagyobb kérdést jelentették a pszichikus kutatók számára. A dilemma eldöntésére törekvők egyik vezéralakja F. W. H. Myers volt, aki egyben a médiumi jelenségek magyarázatára egy mérföldkövet jelentő tudattalan elméletet is kidolgozott.
(vége)

Paulinyi Tamás cikkéből részlet: TOLMÁCSOK A TÚLVILÁGRÓL? –
Az újkori médiumitás kezdete és vizsgálati eredményei

További írásaim

Könyvajánló

Facebook
Twitter
Email
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVisszatérés a Shopba